Foto Archief

Foto Archief

Met haar portrettekeningen maakte Lily Eversdijk Smulders naam, maar groot was de verrassing toen haar fotowerk in de jaren 2010-2015 werd ontsloten. Haar foto’s blijken niet alleen historisch maar ook artistiek interessant. Naast vele kleurendia’s van landschappen, monumenten en mensen die Lily tijdens haar reizen had ontmoet, zijn er fraaie zwartwitfoto’s uit onder meer India, Nepal, Iran, Afghanistan, het Midden-Oosten, Rwanda, Tanzania en Peru boven water gekomen. Foto’s die aan zeggingskracht niets hebben verloren en die getuigen van haar oog voor detail en belangstelling voor haar medemens.

Lily liet mensen altijd in levende lijve voor portrettekeningen poseren, maar ze fotografeerde deze modellen ook af en toe. Zo doken in het fotoarchief mensen op, van wie de gezichten al bekend waren van portrettekeningen. Ze maakte daarbij gebruik van een camera met een bovenlens: Rolleicord DRP 1157010 DRGM en Rolleicord DBP 1310743 DBGM (merk Rollei F & H, Franke & Heidecke, Braunschweig), en Flexaret – me-opta (made in Czechoslovakia). De portretfoto’s die zo tot stand kwamen hebben een lage invalshoek.

Een aantal van haar foto’s is op deze website te zien. In de komende jaren zullen we meer aandacht aan de fotografie van Lily besteden door middel van tentoonstellingen en publicaties.